1 cawan serbuk koko
1/2 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
*masak cara double boiler sampai tiada gula yang berketul-ketul
1 1/2 cawan tepung gandum @ tepung kek
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikabonat
*ayakkan
3 biji telur (gred B)
1 tutup esen vanila
Cara-cara
* Pukul telur hingga kembang (bertukar menjadi warna putih).. masukkan esen vanila
* Tuangkan bahan koko tadi, mix sampai sebati (kaup balik pun boleh)
* Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit
* Kukus selama 45 minit dengan api sederhana (nak tutup loyang dengan foil aluminium pun boleh)
Topping/ganache
250ml whipping cream
300g coklat masakan
2 sudu besar butter
1 sudu besar minyak masak
Cara-cara
* Masak guna double boiler, sampai betul2 cair dan sebati semua bahan
* Ambil sedikit tuang diatas kek.. Masak baki ganache tadi sehingga pekat
* Apabila topping yang sedikit tadi sudah meresap ke dalam kek, tuangkan topping yang pekat tadi diatasnya.
siap!!
Nota kaki tangan : resepi ni pun korang boleh jadi kan sebagai kek lava..guna la bekas yang ada lubang tengah nya.. selamat mencuba
No comments:
Post a Comment