BAHAN :
6 BIJI TELUR
3 CAWAN GULA
1 TBS OVELET
1 BIJI KELAPA PUTIH
3 CAWAN TEPUNG GANDUM
2 CAWAN SANTAN
1 TSP PANDAN EMULCO
PEWARNA (JIKA PERLU)
3 TBS MINYAK
SECUBIT GARAM
1 TBS TEPUNG UBI
CARA :
* KELAPA PUTIH DIGAULKAN BERSAMA TEPUNG UBI DAN GARAM.
* SAPUKAN ACUAN DENGAN MINYAK UNTUK ELAK KUIH MELEKAT.
* PUKUL TELUR DAN GULA HINGGA KEMBANG (BERUBAH WARNA PUTIH)
* MASUKKAN OVELET DAN PUKUL LAGI
* KEMUDIAN MASUKKAN SANTAN DAN PANDAN EMULCO
* LEPAS SEBATI MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT.
* TUANGKAN KEDALAM ACUAN DAN KUKUS SELAMA 15 MINIT.
* PESANAN JANGAN KUKUS TERLALU LAMA NANTI KUIH AKAN KECUT BALIK.
No comments:
Post a Comment