RESEPI SERI AYU @ TIWUL AYU by ROSE RECIPE'S


BAHAN :

6 BIJI TELUR
3 CAWAN GULA
1 TBS OVELET
1 BIJI KELAPA PUTIH
3 CAWAN TEPUNG GANDUM
2 CAWAN SANTAN
1 TSP PANDAN EMULCO
PEWARNA (JIKA PERLU)
3 TBS MINYAK
SECUBIT GARAM
1 TBS TEPUNG UBI


CARA :

* KELAPA PUTIH DIGAULKAN BERSAMA TEPUNG UBI DAN GARAM.

* SAPUKAN ACUAN DENGAN MINYAK UNTUK ELAK KUIH MELEKAT.

* PUKUL TELUR DAN GULA HINGGA KEMBANG (BERUBAH WARNA PUTIH)

* MASUKKAN OVELET DAN PUKUL LAGI

* KEMUDIAN MASUKKAN SANTAN DAN PANDAN EMULCO

* LEPAS SEBATI MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT.

* TUANGKAN KEDALAM ACUAN DAN KUKUS SELAMA 15 MINIT.

* PESANAN JANGAN KUKUS TERLALU LAMA NANTI KUIH AKAN KECUT BALIK.


No comments: