RESEPI KEK RED VELVET BY NORLY BAKERS

Bahan-bahan

BAHAN A
240ml susu segar
2 sudu kecil cuka
4 sudu kecil pewarna merah

BAHAN B
250g tepung naik sendiri
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
(ayak semua bahan)

BAHAN C
150g mentega
250g gula kastor
1 sudu kecil esen vanilla
3biji telur saiz A

BAHAN D
2 sudu kecil cuka
1 sudu kecil soda bikarbonat


Cara-cara

* Campurkan mentega dan gula pukul hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu. Mix sebati

* Kemudian masukkan bahan A & B secara selang seli. Jika mulakan dengan bahan B, akhiri dengan bahan B juga. Kacau sebati jangan over beat

* Satukan bahan D dalam bekas, ia akan berbuih dan berbunyi, tunggu sehingga bunyi berhenti baru masukkan dalam adunan kek tadi. Kacau sebati

* Griskan loyang dan alaskan dengan kertas minyak. sesuai untuk loyang 8 inci

*  Bakar pada suhu 160 selama 50 minit atau sampai masak, api atas bawah.


SELAMAT MENCUBA

No comments: