PIC EHSAN MR.GOOGLE
Bahan-bahan
perencah tomyam thai
5 biji bawang merah
3 biji cili merah
10 biji cili kering
1 inci lengkuas
3 batang serai
1 s/b udang kering
5 helai daun limau purut
1 inci belacan ( yang telah dibakar)gula, garam & air asam jawa (secukup rasa)
Cara-cara
* Kisar semua bahan dengan sedikit air (kecuali air asam, garam & gula) Panaskan minyak dan masukkan bahan2 yang telah dikisar tadi. Tumis sehingga naik bau, selepas itu bolehlah masukkan garam, gula & air asam. Biarkan semua ramuan masak secukupnya hingga menjadi pes. Setelah siap sejukkan dan bolehlah simpan didalam peti sejuk...
Bahan-bahan
sup tomyam
ayam
sotong
udang
1 ulas bawang besar (dipotong enam)
5 ulas bawang putih (diketuk)
1 inci lengkuas (diketuk)
2 batang serai (diketuk)
1/2 batak lobak merah & bunga kobis
1 biji tomato
4 @ 5 helai daun limau purut
1 senduk perencah tomyam
1 sudu besar sos ikan
2 biji limau nipis (ambil jusnya sahaja)
3 sudu besar susu cair
cili padi
garam
daun ketumbar
air secukupnya
Cara-cara
* Rebus ayam anda yang telah dipotong tadi dengan air selama beberapa minit.
* Masukkan bawang besar, daun limau purut, cili padi, bawang putih, serai & lengkuas.
* Kemudian masukkan pes tomyam, sos ikan, jus limau nipis, garam mengikut citarasa.
* Setelah mendidih masukkan udang & sotong.. Agak sudah masak bolehlah ditutup apinya..
* Akhir sekali barulah masukkan susu cair & hiaskan dengan daun ketumbar..
No comments:
Post a Comment